2022-04-27

wymiana kół

Ławeczka, żaba, krzyżak, browar - niezbędne atrybuty do wymiany kół Fasolki na letnie.





2022-04-24

koniec laby

Ostatni dzień kilkudniowego nic nierobienia 😕.  Już jutro w kierat. Dokładnie o 8:00. Zanim to jednak nastąpi korzystamy z pięknej pogody i pobytu w lesie. Zbieram leżące gałązki i zgarniam opadłe igły, liście i korę. Wczoraj rozpakowaliśmy klony wsadzone jesienią - są malutkie listeczki. 
Pod transformator przywieźli wywrotkę drobnego kamienia - jest nadzieja na naprawę drogi wzdłuż lasu. 



2022-04-23

rocznica A&A

34 lata temu też była sobota - cudowny kwietniowy dzień pełen wrażeń i niezapomnianych chwil, początek wielkiej przygody, która trwa do dziś. Wszystkiego najlepszego.


2022-04-21

forsycja

Jedziemy do Sulejowa, gdzie na Podklasztorzu jest ogrodnictwo i całe mnóstwo sadzonek i roślinek. Mysz wybiera dziki bez, ja kupuję forsycję.  Tymczasem w Łodzi Dziunia odbiera skimię.  Jest cudowna i pięknie pachnie. Dwie sadzonki przyjadą tu i będą wsadzone do wielkich donic.


2022-04-19

przegroda

Wkrótce dostawa brzozy i dębu. Robię porządek w drewutni. Sosnę 2019 przerzucam na ubiegłoroczne drewno z lipca (połamane drzewa po wichurze w Łodzi). Robię kolejną przegrodę i szykuję miejsce na 2 metry nowego opału. Wszelkie prace wymagają ciszy - w drewutni mieszka mały ptaszek. Nie mogę go spłoszyć. Zrobił sobie wejście do swego lokum z tyłu drewutni w szczelinie między deseczkami ściany. Jest bardzo malutki.



2022-04-17

Wielkanocny odpoczynek

4 dni urlopu i się Wielkanoc rozciąga do kolejnego weekendu. Po śniadaniu świątecznym jedziemy do leśnej rezydencji. 



2022-04-16

fotosesja Belli

Zapraszam Bellę na mini sesję zdjęciową. Pełny sukces! Było tak dobrze, że nawet Pańcia nie poznała swojej kici.  Frużelina jest the best. 




2022-04-09

smarowidło i świeżonka

W masarni kupujemy pucówkę (6,4kg), podgardle (1,6kg), podgardle wędzone (1,7kg), boczek wędzony surowy (1,0kg) i boczek zwykły (1,9kg). Dodatkowo cebula (3kg), 4 duże główki czosnku, liście laurowe,  majeranek, sól i pieprz. 

Kroimy, mielimy, sypiemy, mieszamy i na noc w miskach wstawiamy do lodówki  (6°C). Rano ubijamy w słoiki i do garów z wodą,  gdzie gotowane są przez 5 godzin. 

Obliczam koszty i wychodzi średnia cena za słoik - 9zł.






 

2022-04-07

letniówki Rokiego

Nadszedł czas, by wymienić opony Rokiemu z zimowych na letnie. Umawiam Go na termin (07-04-2022), a gdy się wydarza jadę do gumiarza. Stan km 7342.

 


2022-04-03

trochę zimy na wiosnę

Miała być wiosna, ale na razie jeszcze wróciła na kilka dni zima.